Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 04.05.2012
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: UDMR la tatonări, luni, cu USL pe tema UMF Târgu Mureș și a susținerii viitorului guvern
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/udmr-la-tatonari-luni-cu-usl-pe-tema-umf-tirgu-mures-si-a-sustinerii-viitorului-guvern-979813.html


Uniunea Democrată Maghiară din România va purta, luni, o discuţie oficială cu Uniunea Social Liberală, a anunțat senatorul UDMR Attila Verestoy. Deocamdată UDMR nu a luat o decizie în privinţa modului în care vor vota la validarea Guvernului Ponta, a ținut să precizeze Verestoy.
"Aşteptăm în mod concret să vedem cum arată programul de guvernare, vreau să mă uit foarte atent ce planuri politice au cei de la USL, mai ales în ceea ce priveşte unele măsuri care ne vizează direct şi nu am de ce să ascund că e vorba de hotărârea de guvern privind Universitatea de Medicină de la Târgu Mureş. Vom încerca să avem o discuţie oficială cu cei de la USL luni", a declarat, astăzi, Attila Verestoy.
Ministrul delegat propus pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a explicat că USL nu refuză o discuţie cu UDMR pe tema hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş."Probabil, dacă conducerea USL va hotărî să accepte o asemenea invitaţie din partea UDMR de a purta o asemenea discuţie aceasta se va realiza. Noi nu refuzăm discuţii cu niciun partid parlamentar, mai puţin cu PDL", a spus Duşa, întrebat dacă USL este dispusă să renunţe la anularea hotărârii de guvern referitoare la UMF Târgu Mureş.

Cu o zi în urmă, preşedintele de onoare al UDMR, senatorul Marko Bela susținea că este greu ca Uniunea să susţină guvernul condus de premierul desemnat Victor Ponta, în condiţiile în care acesta şi-ar propune anularea hotărârii de Guvern prin care a fost înfiinţată facultatea de medicină în limba maghiară de la Târgu Mureş.

"Susţinerea guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil că înainte de vot, luni, o să mai avem o şedinţă cu grupurilor parlamentare şi acolo să finalizăm poziţia noastră. Dar este cam greu să votezi un guvern care îţi promite, ca primă măsură, de exemplu, anularea unei hotărâri de Guvern privind drepturile minorităţilor. Aici sunt şi probleme, nu?", a spus senatorul Marko Bela, citat de Agerpres.

El a explicat că, în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, guvernul a respectat legea învăţământului, care prevede că în România există trei instituţii de învăţământ superior multiculturale: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea de Artă şi UMF, ambele din Târgu Mureş.

"Guvernul nu a făcut altceva, prin acea hotărâre, decât a impus aplicarea legii şi eu consider că responsabilitatea respectării drepturilor minorităţilor, cele constituţionale şi cele legale, revine, cu tot respectul, nu Senatului unei universităţi, ci guvernanţilor, Guvernului şi instituţiilor statului. Guvernul trebuie să vegheze asupra respectării legii în orice domeniu, inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor", a spus senatorul Marko Bela.

În opinia sa, viitorul guvern ar trebui să-şi "revadă" poziţia faţă de UMF Târgu Mureş pentru ca România să nu asiste la "o premieră extrem de tristă" în care sunt anulate drepturi câştigate deja de minorităţi.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.